Visszatérnek a vásárlók…

Lassan magára talál a hazai újautó értékesítés. Ezt igazolja többek között az, hogy tavaly 116 ezer új személygépkocsit értékesítettek, 20 százalékkal többet az előző évinél. Bármennyire is pozitívak a kilátások, az MGE illetékesei óvatosságra intenek, és azt mondják: ez évben valamivel kisebb mértékű emelkedés várható.

A szakemberek az új személyautók piacán 7,5 százalékos növekedésre számítanak ebben az esztendőben, amely bár kevesebb lehet a korábbinál, de mindenképpen örömteli. Az előrejelzésük szerint 125 ezer új gépkocsi forgalomba helyezése várható 2018-ban Magyarországon – mondta Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) ügyvezető elnöke. Valamivel kedvezőbb a kép, ha a teljes járműpiac előrejelzéseit nézzük, hiszen így 158 500 új jármű vásárlása várható, amely 3,6 százalékkal több a tavalyinál.
Az MGE ügyvezető elnöke elmondta, 2017-ben 155 ezernél több használt személyautót importáltak és helyeztek forgalomba Magyarországon, így a belföldi autópark átlagéletkora 14 év felett van, míg az uniós átlag 10,7 év. Felhívta a figyelmet ennek kedvezőtlen műszaki és környezeti hatásaira, amelyek csökkentésére – szerinte – jelentős változásokra van szükség a használt autók importjának szabályozásában. A Magyarországra behozott autók átlagéletkora 12-13 év fölött van, az autópark 67 százaléka 10 évesnél idősebb, és csak a 10 százaléka fiatalabb 5 évesnél.

Az új autók közül ismét Suzukiból volt a legkelendőbb – 15 161 darab -, ami több mint 13 százalékos piaci részesedést jelent. A japán márkából a piacvezető Vitarából 8786, az abszolút listán 5. helyezett SX4 S-Cross-ból 3407 darab fogyott. A Ford továbbra is előkelő helyen, másodikként zárt 11 372 eladott autóval, míg a harmadik hely az Skodának jutott 10 523-al.

A luxus szegmens dobogós helyeit a Mercedes, az Audi és a BMW foglalja el. Az erőrangsorban tavaly előkelő helyen állt még a Volvo és a Lexus, a többi márka eladása azonban már az 500 darabot sem közelítette meg. A Mercedes versenytársainál lényegesen nagyobb, 25 százalékos növekedéssel, 3223 eladott kocsival került az értékesítési lista élére.

Erdélyi Péter kedvező tendenciának nevezte, hogy 2017-ben megkezdődött a magánvásárlók visszatérése az autópiacra, és ez jó jel a jövőre n nézve.