Új szoftverfejlesztő központ épül. Különleges beruházás a Ferencvárosban

Tovább bővül, és fejlődik a magyarországi autóipari beruházások száma. A német Continental cég száz mérnököt foglalkoztató új szoftverfejlesztő központot hoz létre Budapesten. Az 5,5 milliárd forintos fejlesztéshez 1,37 milliárd forint támogatást nyújt a magyar kormány.

A Continental Automotive Hungary Kft. 27 éve alakult, hat gyárat és egy gumiabroncs kereskedelmi központot üzemeltetnek az ország különböző pontjain, a több mint 8000 munkatársból csaknem 5000 dolgozik az autóipari csoportban. Az új üzem további munkahely lehetőségeket teremt az itthoni embereknek, szakembereknek, mérnököknek. Így a fiatal magyar mérnökök is vonzó lehetőséget kapnak, hogy Magyarországon kamatoztathassák tudásukat.
A tervek szerint az új központban a legmagasabb technológiai színvonalon folyik majd a fejlesztő tevékenység, és kifejezetten magas képzettséget igénylő munkahelyek jönnek létre. Ma már
nemcsak a beruházásokért folyik a verseny a világban, hanem a munkaerőért is. Hiszen nem csak a munkahelyek száma, hanem azok technológiai színvonala, és hozzáadott értéke is fontos szempont.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az avató ünnepségen elmondta: „Jelentős technológiai forradalom zajlik a világgazdaságban, és kérdés, hogy melyik ország tud megfelelő feltételeket teremteni az új ipari-technológiai korszak beruházásaihoz. Magyarország akkor lehet sikeres, ha továbbra is bíznak benne a korszak vezető vállalatai. Mindenképpen elismerés, az ország versenyképességének fontos visszaigazolása, hogy a világ egyik legnagyobb autóipari vállalata Budapesten hozza létre új szoftverfejlesztő központját.”

Ebben nyílván szerepe van annak, hogy Magyarországon az autóipar továbbra is sikeres, bizonyítja ezt, hogy tavaly az év első 11 hónapjában 7540,5 milliárd forint termelési értéket állított elő. A hazánkban  működő német vállalatok több mint kétharmada jónak tekinti saját üzleti helyzetét, a cégek több mint fele növelni akarja beruházásait, és több mint 60 százaléka létszámbővítést tervez. Thomas Brohm, a Continental AG fejlett vezető támogató rendszerek üzletágának fejlesztési vezetője elmondta: az önvezető autók fejlesztése, az iparágon belül az egyik leggyorsabban növekvő terület. A Continental teljes rendszereket fejleszt önvezető autókhoz, és májusban nyitja meg mesterséges intelligencia központját Budapesten, amelyben itthoni csapat vezeti majd az innovációt a cégen belül, jól támogatva a vállalat elképzeléseit.

A fejlesztőüzem a főváros IX. kerületében kapott helyet. Bácskai János, Ferencváros polgármestere hangsúlyozta, kiemelten fontos a kerületnek is, hogy az új kutatás-fejlesztési központ oda települ, hiszen közismertek, az itt élők ipari-, illetve az autógyártáshoz kapcsolódó hagyományai.