Sztárparádé Fehérváron

Több más számhoz hasonlóan a férfi 800 méter mezőnye is kiemelkedően erős lesz a 8. Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon, melyen többek között az olimpiai ezüstérmes Nijel Amos és a fedettpályás világbajnok lengyel Adam Kszczot is rajthoz áll. 

Márton Anita győzelemre készül…

Az esemény hírlevele szerint a világ legjobb Anitái is dobókörbe lépnek Székesfehérváron. A magyar atlétika első világbajnoka, a birminghami fedettpályás vb-n aranyérmes Márton Anita legnagyobb ellenfele női súlylökésben a világbajnok, Eb-címvédő német Christina Schwanitz lesz, aki 15 hónappal a szülés után versenyzett ismét, és idén már övé a legjobb európai eredmény 19,39 méterrel. Szintén esélyes a fehérorosz Julia Leancsuk, aki kétszeres fedett Eb-ezüstérmes. A londoni olimpia óta veretlen a női kalapácsvetés világcsúcstartója, Anita Wlodarczyk. A lengyel atléta az első – és eddig az egyetlen – 80 méter felett dobó hölgy, Rió olimpiai bajnoka, háromszoros világ- és Európa-bajnok, s eddig hatszor javította meg a világrekordot, négyszer nyerte meg a Gyulai Memorialt, 78.10 méterrel tartja a versenycsúcsot. Kihívói között lesz a tavalyi, londoni vb ezüst- és bronzérmese, a kínai Cseng Vang és a lengyel Malwina Kopron.  A hazai színeket a 21 éves, junior vb- és Eb-második Gyurátz Réka képviseli, aki idén már 71,11 métert dobott.

Amos nehéz ellenfeleket kap…

Férfi 800-on az egyéni csúcsok alapján egyértelműen a botswanai Nijel Amos, a tavalyi Gyémánt Liga-döntő bajnoka számít favoritnak, 1:41.73 perces idejénél ugyanis a sportág történetében csak a világcsúcstartó kenyai David Rudisha és a korábbi rekorder, dán színekben szerepelt Wilson Kipketer teljesítette gyorsabban ezt a távot. Legnagyobb ellenfele a legutóbbi két vb-n második, háromszoros fedettpályás és kétszeres szabadtéri Európa-bajnok Adam Kszczot. Ott lesz a rajtnál az amerikaiak riói olimpiai bronzérmese, Clayton Murphy, aki 1:42.93 perces egyéni csúcsát éppen az ötkarikás döntőben futotta. Kenyából is jó nevű futók érkeznek a versenyre, közülük a 20 éves Kipyegon Bett emelkedik ki, aki 2016-ban junior világbajnokságot nyert.

8. Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj július 1-2.:    

férfiak:
100 m, 400 m, 800 m, 1000 m (új szám), 110 m gát, 400 m gát, 3000 m akadály, magasugrás, hármasugrás, diszkoszvetés, kalapácsvetés

nők:
100 m, 400 m, 1 mérföld, 100 m gát, 400 m gát, 3000 m akadály, távolugrás, súlylökés, kalapácsvetés