Új aszfaltcsík a Hungaroringen – szebb, biztonságosabb, gyorsabb

 Nem titok, az elmúlt három évtized alatt alaposan elhasználódott a Hungaroring betonja és valamennyi létesítménye. A további versenyekhez, vb futamokhoz alapos megújulásra van szükség, és ebben mindenki egyet értett. Már tavaly megfogalmazódott az a program mi szerint különböző lépésekben elkezdődik a mogyoródi pálya felújítása, és erre jelentős támogatást kap a Hungaroring Zrt. Nos, a munkálatok tavaly decemberben indultak, és áprilisban már át is adták a különleges betonborítású aszfalt felületű pályát. Mivel a FIA figyelemmel kíséri a változásokat, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) technikai és biztonsági főnöke, a Forma-1-es világbajnoki sorozat állandó versenyigazgatója Charlie Whiting ellátogatott a Hungaroringre és pályainspekciót tartott a mogyoródi ringen, majd minősítette a végeredményt.

A pályabejárás gyalog zajlott, a szakember mindent tüzetesen szemügyre vett, Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, és a Hungaroring műszaki osztálya tagjainak kíséretében. A versenyigazgató elégedett volt a látottakkal.

„Első osztályú munkát végeztek a Hungaroringen, a pálya jobb és biztonságosabb lett. Az új borítás nemcsak szép, hanem különleges is – mondta  Whiting –, és bár nem értek az aszfaltozáshoz, úgy gondolom, amint felgumizzák, a pálya tökéletes lesz a versenyre. Apró változtatásokat kértem a pályabejárás során, de egyik sem számottevő, elégedett vagyok” – mondta az FIA versenyigazgatója.

Felavatták az új aszfaltot a Hungaroringen
Felavatták az új aszfaltot a Hungaroringen

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: „Büszkék vagyunk, hogy az elmúlt öt évből négyszer nyereséges volt a vállalat, ennek köszönhetően tudtuk önerőből megoldani az aszfalt kopórétegének cseréjét. Nyolcvanhat óta nem volt egységes, új aszfalt a Hungaroringen, most van, és ez nagyon jó érzés, nagy öröm.”

Ezt követően egy kisebb pályaavató ünnepség keretében kilátogatott a Hungaroringre Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter is, aki szinté elégedett volt az új burkolattal, és azt is elárulta, hogy a közelmúltban kedvező feltételekben sikerült megállapodniuk Bernie Ecclestone-nal a folytatásról.

„A Magyar Nagydíj szerződését újabb öt évvel meghosszabbítottuk, ami azt jelenti, hogy a futamunknak 2026-ig helye van a Forma-1-es versenynaptárban – nyilatkozta dr. Seszták Miklós. – Anélkül, hogy titkokat akarnék elárulni a szerződés részleteiről, elmondhatom, hogy nagyon kedvező feltételekkel rendezhetünk versenyt az újabb ötéves periódusban. Annak ellenére, hogy a Magyar Nagydíj után mindig, mindenki elmondja, nagyon jól érezte magát nálunk, tudjuk, kellenek a további fejlesztések. Az első lépés az újraaszfaltozás volt, azonban szükség van továbbiakra is, a 2017-re beterjesztett költségvetési tervben jelentős forrást különítettünk el a Forma-1-es pálya fejlesztésére. A Forma-1 ugyanis minden évben hazánk egyik legfontosabb sporteseménye, és a magyar Kormány elkötelezett egy jó Forma-1-es pálya és a versenyek iránt.”

A Forma-1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone is elárulta, nagyon örül annak, hogy 2026 végéig sikerült meghosszabbítani a Hungaroring Forma-1-es szerződését. „A magyarok nagyszerű támogatóink, remek munkát végeznek. Az pedig, hogy ott lehetünk, jó az országnak, és jó nekünk is, szóval nagyon örülök. Örömömre szolgál, hogy rendszeresen ellátogathatunk Magyarországra, és maradunk is ott.”

A Magyar Nagydíj először 1986-ban került bele a Forma-1-es versenynaptárba, azóta pedig évente rendeznek versenyt a mogyoródi aszfaltcsíkon. A Hungaroringen kívül csak Monaco és Monza látta vendégül hosszabb időtartamig a száguldó cirkusz mezőnyét.