Múltidéző számok…

Nem panaszkodhatnak az autókereskedők, hiszen továbbra is a tervezettnél több újautót vásároltak az év első nyolc hónapjában. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy idén augusztusban több mint 20 százalékkal több autót adtak el, mint egy évvel korábban.

Lassan feledésbe merülnek a szűk esztendők. Legalább is ezt sejteti az, hogy augusztus végéig  93750  új személygépkocsit és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, 28 százalékkal többet (20 825 jármű), mint tavaly ilyenkor. A márkák között a legnépszerűbb a Suzuki (12 853), a Ford (11 049) és a Skoda (7494). Negyedikként  a cseh márka mögött szorosan a nálunk motorokat gyártó Opel (7430) jól tartja magát, ötödik a Volkswagen (7240). A modellek versenyében is hazai autó vezet, a tavalyi bajnok Suzuki Vitara.

Az augusztusi eredmények azt mutatják, hogy a piac jelentősen meghaladja a tavalyi értékeket és az előrejelzéseket is. Ilyen mértékű fejlődés már rég nem volt, és ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy folytatódik a magán vásárlók visszatérése, amely meghaladja a 40 százalékot. Az alacsony betéti kamat és a mostanra kifutott deviza alapú forint hitelek nagy részének lezárása, illetve a szeptember 1-től az EU-ban kötelezően bevezetett WLTP-RDE mérési előírás miatt előrehozott forgalomba helyezések is ösztönző hatásúak. Ennek megfelelően az új és a használt gépjármű import is fejlődik, erősödik az idősödő autópark lecserélésének folyamata.

MGE sajtóközleményben sürgette és sürgeti a használt autók importjának mederbe terelését azért, hogy a fejlettebb országokban „levetett” régebbi, nagyobb károsanyag kibocsátású, különösen régebbi diesel motoros autók ne, vagy ne ilyen mértékben nálunk kerüljenek forgalomba.

A tisztán elektromos hajtású gépkocsik forgalomba helyezése jelentősen, de még kis mennyiségben időarányosan növekszik, azonban a felvevő piac korlátozott.

MGE, tagvállalatai támogatásával tovább folytatja a márkaszervizeket bemutató kommunikációs kampányt, amely az autozzbiztonsagosan.hu interaktív bloggal bővült.

Az év vége előtt három és fél hónappal nem nehéz megjósolni, hogy az idei újautó eladások már már  a régmúltat idézi majd…

A 10 legnépszerűbb új autó modell Magyarországon 2018-ban (I-VII. hónap)

  1. Suzuki Vitara 8035, 2. Skoda Octavia 3871, 3. Opel Astra 3075 (J és K), 4. Suzuki SX4 S-Cross 2778, 5. Ford Focus 2341, 6. Ford Kuga 1938, 7. Dacia Duster 1795, 8. Nissan Qashqai 1555, 9. Toyota Yaris/Yaris Hybrid 1477, 10. Renault Clio 1473