Közlekedésbiztonság – Hasznos, fontos, érdekes…

Szerző: Török Ferenc

Nap mint nap tapasztaljuk az utakon, szívszorító statisztikák árulkodnak arról, miként közlekedünk, milyen felelőtlenek vagyunk a volán mögött, és milyen következményekkel jár mindez. Ezen az elszomorító helyzeten igyekszik javítani a Ford Driving Skills for Life programja, amely a 18-24 éves fiataloknak segít beilleszkedni az utak forgatagába, a felelősségteljes közlekedés elsajátításában…

A speciális öltözet egyaránt szimulálja a bódult állapotot, a másnaposságot és azt is mindez milyen veszéllyel jár a volán mögött
A speciális öltözet egyaránt szimulálja a bódult állapotot, a másnaposságot és azt is mindez milyen veszéllyel jár a volán mögött

Szándékosan nem írok most rémisztő adatokat, elég azokkal szembesülni a hírekben. Ám tény, a lehető legjobb ötlet felhívni a kezdő, vagy éppen a gyakorlatlan gépjármű vezetők figyelmét arra: a jogosítvány önmagában csak egy okmány, az igazi vizsga az utakon vár rájuk. Jómagam kicsit mosolyogtam azon az álomszerű elképzelésen, amikor azt hallottam, az OBB-nek az a nem titkolt célja, hogy nullára csökkentse a halálos balesetek számát. Olyan ez, mintha én elhatároznám, jövőre világcsúcstartó leszek 1500 méteren…Most mégis azt mondom, jó, hogy az ORFK, és az OBB is az ügy mellé állt, és hasznos tapasztalataikkal, tanácsaikkal segítik e program sikerét. Évente a magyar fiatalok közel 14 százaléka szenved autóbalesetet, többnyire figyelmetlenség, és a rutin hiánya miatt.

Mint oly sok mindenben a Ford, idejekorán cselekedett és létrehozta azt a programot, amely már több mint hetven országban aratott sikert, és a szakembereik ősztől Magyarországon is átadják vezetéstechnikai tudásukat, mindazoknak, akik szeretnének fejlődni, mi több biztonságosan közlekedni.

Az ilyen szemüveggel nem .élesen látunk, hanem megismerjük milyen, ha vezetésre alkalmatlan állapotba kerülünk
Az ilyen szemüveggel nem .élesen látunk, hanem megismerjük milyen, ha vezetésre alkalmatlan állapotba kerülünk

Nagyon örülünk és büszkék vagyunk, hogy ezt a hasznos programot Magyarországon is elindíthatjuk – mondja Györke Orsolya a Ford Driving Skills for Life magyarországi menedzsere. Az ingyenes oktatáson, a vezetés közben adódó vészhelyzetekre igyekszünk felkészíteni a fiatalokat, hiszen a járművezetői tudás elsajátítása hosszútávú folyamat. Szeptember 17-18-án lesz a szervezett vezetéstechnikai tréningünk, amely már a világ minden táján bizonyított, így biztosra vesszük, hogy a fél napos képzést követően a tapasztalatlan fiatal sofőrökből is magabiztosabb autóvezetők válnak.”

A Ford Driving Skills for Life  programot 2003-ban az USA-ban, az amerikai közlekedési hatósággal együttműködve indította az autógyár. Azóta már 40 országban 1 millió fiatalnak tartanak sikeres tréningeket és gyakorlati képzést világszerte. Az érdeklődők a http://www.drivingskillsforlife.hu weboldalon regisztrálhatnak. A vezetéstechnikai rendezvényen a fiatalok az autókezelési ismeretek mellett megtanulják a közlekedési vészhelyzetek, illetve a zavaró tényezők felismerését és kiküszöbölését is.

A Ford gyakorlópályáján ügyességünket is próbára tehetjük
A Ford gyakorlópályáján ügyességünket is próbára tehetjük

A tréning tematikáját a nemzetközi szakértőcsapattal közösen állítottuk össze, a magyar hatóságokkal, így ténylegesen a hazai valóságra szabtuk az elméleti, a gyakorlati, illetve a demonstrációs részeket is.” – mondja Albert Péter vezetéstechnikai szakértő, a DSFL program vezetőtrénere.

Hasznos és érdekes lehet, annak az öltözéknek a kipróbálása, amelyet a Meyer‑Hentschel Intézettel közösen fejlesztettek ki és az ittas vezetést, a droghasználatot, valamint a másnaposságot szimulálják vezetés közben. A fiatalok jelentős része vezetett már ittasan, vagy pedig illegális szerek hatása alatt, esetleg másnaposan. Kiemelt szerep jut a vezetés közbeni közösségi médiahasználatból és a telefonálási szokásokból adódó veszélyeknek is. A Ford kutatása szerint a 18-24 éves korcsoportba tartozó autóvezetők 13 százaléka ül autóba egy-egy buli után, és 43 százaléka SMS-ezik, 36 százalékuk telefonál, 11 százalékuk néz mobilon videókat vagy szelfizik vezetés közben.

A Rendőrségnél szomorúan látjuk, hogy a fiatalok meggondolatlansága milyen veszélyt jelent saját, és a közlekedésben részt vevő többi szereplő részére is. Minden támogatást megadunk a Ford Driving Skills for Life képzéssorozathoz.”– mondta Kiss Csaba, rendőr alezredes az ORFK-OBB képviseletében.

A közutak biztonsága mindannyiunk érdeke, amely életeket menthet.