Közérthető tanácsok…


Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted. Ezzel a szlogennel, az ésszerű érvek helyett az érzelmi húrokat megpendítő baleset-megelőzési programot hirdet az Autós Nagykoalíció.

Ugye, hogy nem száguldoznál szűk városi utcákban, ha tudnád, hogy a gyermeked bármelyik pillanatban leléphet eléd a járdára? Ugye, hogy nem előznél beláthatatlan kanyarban, ha tudnád, hogy a szerelmed jön veled szembe? Ugye, hogy lassítanál a zebra előtt, ha a barátaid szeretnének átkelni az úton? Közlekedj úgy, mintha a körülötted sétálók, biciklizők, motorozók és autózók a szeretteid, családtagjaid, barátaid, ismerőseid lennének! Viselkedj úgy, mint ahogy velük tennéd! Legyél előzékeny, körültekintő, figyelmes és gondoskodó.

Már régóta tudjuk, hogy döntéseinket az esetek nagy részében nem tényszerűen, hanem érzelmi alapon hozzuk meg. Ezt a megközelítést építi be új közlekedésbiztonsági programjába az autóipar és az autós szakma legfontosabb szereplőit tömörítő Autós Nagykoalíció. Az elmúlt évek elszomorító közlekedési statisztikáit figyelve úgy érzi, új lendületet kell adnia a közlekedők szemléletformálásának, gondolkodásának.

Az egyik legfontosabb célunk annak elősegítése, hogy aki reggel elindul, az egészségben haza is érjen!” – hangsúlyozza a szervezet célkitűzését Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke. „A gyerekektől a nyugdíjasokig mindenkinek joga van épségben és biztonságban közlekedni, elindulni és célbaérni. Ez csak úgy valósulhat meg, ha saját magunkon kívül másokra is odafigyelünk. A KRESZ egy önálló nyelv, amit ha ismerünk, tudunk egymással kommunikálni, ha nem, esélyünk sincs, hogy megértsük egymást.”

Az Autós Nagykoalíció a következő időszakban rendszeresen mutat be tipikus közlekedési veszélyhelyzeteket, fogalmaz meg ezek megoldására irányuló közérthető közlekedési jó tanácsokat. Teszi mindezt azért, hogy lehetőség szerint soha senkivel ne történjen súlyos vagy halálos közlekedési baleset…