Ki hitte volna…?! – Opel Corsa 1.0 Turbo

Nem akármilyen számsorral dicsekedhet és nem is akármilyen múlttal büszkélkedhet. Ismerik a nevét szinte az egész világon. Harminckét évvel ezelőtt „kisgyerekként” kezdte, mostanság pedig az egyik legkeresettebb autó a saját kategóriájában. Ötödször született újjá, ami annak is köszönhető, hogy mindig fiatalos, és népszerű volt… Most is az maradt.

opel_corsa_1-0_turbo_d

A kiváló komfortérzethez különleges műszaki megoldások társulnak. Az új Corsa több vezetést támogató extrát is megkapott, amelyek nagy segítséget nyújtanak a volán mögött ülőnek a biztonságot növelve. Közülük talán a leghasznosabb a táblafelismerő rendszer, amely a műszerfalon jelzi nekünk az aktuális szakaszon megengedett sebességet, ezen kívül pedig jelzi azokat a helyeket is, ahol előzni tilos. Hasznos extra még a ráfutásra való figyelmeztetés, amely akkor lép életbe, ha nagy tempókülönbséggel közelítünk az előttünk haladóra és fékezés hiányában ütközés következne be. Annak ellenére, hogy kisautóról van szó, jól jön a tolatókamera is. A Corsa extralistáját a bixenon fényszóró gazdagítja kanyarfénnyel.

opel_corsa_1-0_turbo_e

A vezetési élmény alapja az ideális futómű. Az 5 mm-rel alacsonyabbra helyezett súlypontnak is köszönhető, hogy a korábbinál feszesebb a futómű hangolása, így jobb a kocsi iránytartása, a kanyarokban fegyelmezetten és kezelhetően viselkedik. Elől McPherson, hátul csatolt lengőkaros a futómű a karakteres felfüggesztés sportos, de kellően kényelmes, a pesti úthibákat elegánsan kezeli a legváratlanabb pillanatokban is. Az új elektromos szervomotorral szerelt kormánymű is, kellően közvetlen, jól irányítható visszajelzései elegendőek a fegyelmezett vezetéshez.

opel_corsa_1-0_turbo_c

Illik a Corsa jellegéhez, karakteréhez az új szentgotthárdi 1.0 literes háromhengeres turbo motor. Járása egyenletes, sőt hangján sem hallani városi környezetben, hogy három henger dolgozik a motortérben. A javított hangszigetelésnek köszönhetően csendesebb az átlagosnál. A 170 newtonméteres maximális nyomatéka már 1800/perc fordulattól elérhető, országúton, autópályán könnyedén, egyenletesen tartja az utazó sebességet, fogyasztása pedig épphogy eléri a 6 litert. A lendületes vezetésben jó társ a hatfokozatú kéziváltó, amely könnyen és pontosan mozog a különböző fokozatok között. Városban is elfogadja a hatodikat egyenletesen, simán tartja az ötven körüli sebességet.

Nem féltjük a Corsát riválisaitól, hiszen több mint három évtizedes múltja kellő tapasztalatot és használhatóságot rejt magába. És mindezt nem is kínálja drágán, hiszen alig több mint négy millióért egy fürge turbo motort, valamint rengeteg extra tartozékot és egy megbízható, karakteres vonalvezetésű, ám mégis fiatalos útitársat kapunk.


ADATLAP

Opel Corsa 1.0 Turbo
Motor: 3 hengeres, benzines, 12 szelepes
Lökettérfogat: 999 ccm
Max. nyomaték: 170 Nm (1850/min)
Max. teljesítmény: 115 LE (3500/min)
Gyorsulás (0-100 km/h): 10,5 s
Legnagyobb sebesség: 185 km/h
Méretek (h/sz/m): 4021/1736/1429 mm
Csomagtér: 285 liter
Fogyasztás
90 km/h: 4,8
130 km/h: 5,8
város: 7,2 l
Ár: 4,340 M Ft.