In memoriam Ernst A. Hofmann

Életének nyolcvannyolcadik évében bochumi otthonában elhunyt Ernst A. Hofmann, a szentgotthárdi Opel gyár létrehozója és első vezérigazgatója. Hofmann, mérnöki diplomájával a bochumi Opel gyárban helyezkedett el és sok szakmai állomás után hatvan éves korában bízták meg élete legnagyobb és legfontosabb feladatával: létrehozni az Opel első kelet-európai termelő üzemét, a szentgotthárdi autó- és motorgyárat.

Hivatalosan 1990. február elsejével lett az akkor még nem is létező gyár vezérigazgatója. Rövidesen egy Szentgotthárdhoz közeli osztrák faluban telepedett le, onnan járt át naponta Szentgotthárdra, ahol személyesen felügyelte, irányította, ellenőrizte az építkezés minden lépését, a gyártósorok beszerelését, beüzemelését. Hihetetlen büszkeséggel állt 1992. március 13-án Antall József miniszterelnök oldalán, amikor az első magyar személyautó, az első Opel Astra elkészült. Pár hónappal később már működött a mai napig is létező motorgyár, októberben pedig Göncz Árpád köztársasági elnökkel együtt avatták föl a szentgotthárdi gyárat.

Ernst A. Hofmann jelentős szerepet játszott a magyar autóipar megteremtésében, ezért 1994. június elsején a Parlamentben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést vehette át, és még ugyanebben az évben díszdoktori címmel ismerte el munkásságát a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem. Ernst A. Hofmann nyugdíjba vonulásáig,1995 áprilisáig volt a szentgotthárdi Opel gyár igazgatója. Amikor büszkén, pályafutása csúcsán 65 évesen nyugdíjba ment, sokaknak hiányzott. És Neki is hiányozhatott a szentgotthárdi nyüzsgés, a gyár zaja és szaga, az ottani kollégák és – bizony – a nyilvánosság is. Ott volt Szentgotthárdon 2012-ben boldogan, amikor húszéves lett az első Opel Astra. Megsimogatta az autót, beszélgetett a régi kollégákkal, és egy kis időre ismét reflektorfénybe került. Örült – majdnem úgy, mint azon a húsz évvel korábbi március 13-án, amikor neki is szólt az ünneplés.

Köszönjük, amit értünk tett, amit ránk hagyott…