Gyógyító autózás…

Szombaton, április 7-én, benépesül majd a Hungaroring. Ám ezúttal nem a nemzetközi autósport sztárjai randevúznak a mogyoródi pályán, hanem 400 daganatos beteg gyerek ülhet majd be néhány körre egy, egy versenyautóba és élvezheti a gyógyító autózást.

Ismét Örömautózásra kerül sor és az idei rendezvényen a hagyományoknak megfelelően az autósport szinte valamennyi szakága képviselteti majd magát. A gyermekeket 150 versenyző és versenyautó várja majd, köztük 30 terepjáró, amelyekkel az off road pályán szerezhetnek terepes élményéket.

Az esemény célja, hogy maximális biztonság mellett vidámságot, boldogságot szerezzen a súlyos, daganatos betegséggel küzdő gyerekeknek, akik sok esetben kórházakból és más bentlakásos intézményekből érkeznek – természetesen szülői és orvosi kísérettel – erre a kivételes kikapcsolódásra. Az autózás ezúttal, mint különleges élményterápia, a lélek gyógyításaként szerepel a programban.

„A Tűzoltó utcai Gyermekklinika, és az ott működő – a beteg gyerekek gyógyítását és rehabilitációját két évtizede aktívan támogató Tumor Leukémiás Gyermekekért Alapítvány –már 2008-ban is nagy örömmel fogadta, a szervezők ötletét. A rendezvényt a gyerekek annyira élvezték, hogy alig lehetett őket lehívni a pályáról és persze óriási volt az érdeklődés. Úgy vélem, az autózás által nyújtott „élményterápia” nagyon fontos szerepet játszik a felépülésben, hiszen képes feloldani a hosszú betegeskedés által kialakult fásultságukat” – mondta a gyermekklinika onkológiai osztályát vezető Dr. Garami Miklós.

Nincs annál felemelőbb, mint életkedvet látni a gyerekek arcán, ezért csatlakozunk immár évek óta mindig a programhoz – mondta Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese, aki még hozzátette, természetesen a Formula–1-es versenypálya sportszakmai csapata is társadalmi munkában vesz részt az eseményen.

Az elmúlt években hagyományossá vált, hogy a rendezvényen évről évre több száz daganatos beteg gyermek ülhetett versenyautóba, élhette át a sebesség varázsát, és felejthette el legalább egy kis időre a betegséget, a kórházi gyötrelmeket. Az Örömautózás életre hívói: Kiss Ágnes, Laboncz Katalin, Szilassy Arnold navigátorok, valamint Stróbl Balázs, rallye-versenyző.

Az elmúlt 10 évben az ország szinte minden pontjáról és az országhatárokon túlról is érkeztek gyerekek a rendezvényre. A résztvevő gyerekek a kezdeményezést támogató, segítő szándékú vállalatoknak, csapatoknak, magánszemélynek köszönhetően sok meglepetésre, színes programra és ajándékokra is számíthatna.

Az idei Örömautózás fő támogatói az önkéntesen résztvevő versenyzők és segítők mellett, a Hungaroring Sport Zrt., a Groupama Tanpálya és az Emaki webáruház, a Cat Phones Magyarország, az esbr Kft., Lajosházi Csaba egyéni vállalkozó, a Tekt Kft., az SBS Kft., a CVR Hungary, az Amans Bt., a BioFungi és a Tűzoltás.hu.