88. Genfi Autószalon

Jövőbe mutató…

A tavasz beköszöntével, az autós szezonkezdetet is jelezve nyitja kapuit Európa első, egyben legrangosabb nemzetközi kiállítása. A Genfi Autószalon számtalan világpremierje közül az érdeklődésre leginkább érdemes modellekből válogattunk egy csokorra valót.

Az utóbbi hetek fagyos időjárására rímelve a Volvo XC40 nyerte el a 2017-es Európai Év Autója díjat. A svéd márka megújításában mérföldkőnek számító kompakt SUV a szavazás történetének eddigi legészakibb győztese, amely a mai trendeket meglovagolva új szintre emelheti a márka elterjedtségét.

Volvo XC40

A miliőhöz illően jelentős a felhozatal a szupersport modellekből. Az exkluzív modellek közül a McLaren Senna karbonba szőtt kiadása viszi a pálmát, melynek az eddigi legerősebb utcai Ferrari, a 488 Pista, a Henessey teljesen önálló fejlesztésű F5 modellje, a radikális Techrules Ren RS, a dán Zenvo TSR S, a Giuguiaro Zerouno igyekszik a nyomába érni. A GT-K sorát a jelenlegi 911-es széria zárásaként leleplezett GT3 RS, a Morgan eddigi legvérmesebb Aero GT-je, valamint a Touring Superleggera Sciada Persia adja.

 

Zenvo TSR S
Citroen Berlingo

Az utcaképet meghatározó tömegmodelleket a döntően hibridként érkező vadonatúj Toyota Auris és közvetlen vetélytársa, a Kia Ceed, a klasszikus négyajtós témát folytató második szériás Peugeot 508, a frissített Škoda Fabia, és az emészthetőbb formájú Nissan Leaf képviseli. A SUV mánia mellett megmaradtak a haszonjármű alapú mindenes öszvérek is, melyek legújabb darabjai az azonos alapokra készülő Peugeot Rifter, Citroën Berlingo és Opel Combo trió. Ezeknél jóval ritkább lesz a harmadik szériás Mercedes CLS és a luxusautók királya, az új Rolls-Royce Phantom.

Mercedes-Benz AMG CLS 53
Toyota Auris Hybrid
Kia Ceed SW
Alfa Romeo Stelvio

Természetesen nem hiányozhatnak a jövőbe mutató tanulmányautók sem, melyek közül a Volkswagen I.D. Vizzion modellje az elektromos hajtást kombinálja egy újszerűbb VW stílussal. Ennél jóval meglepőbb a közösségi közlekedést átértelmező, moduláris Rinspeed Snap, a márka formanyelvét gyökeresen megújító, rendkívül elegáns Hyundai Le Fil Rouge, a még ezt is messze felülmúló Lagonda Vision, a mai formájú elektromos SsangYong e-SIV, az Evo nevet visszahozó Mitsubishi GMS, a sokadik Subaru Viziv és radikálisan újító Nissan IMx Kuro crossover.

Skoda Vision X

 

Rinspeed Snap
Peugeot Rifter

 

Mitsubishi GMS E-evo
Volkswagen I.D. Vizzion

 

Külön kasztot képviselnek a kizárólag pályára felkészített versenyautók, melyek legújítóbb és egyben leghétköznapibb darabja a Seat Ibiza Cupra e-Racer. Izgalmasabb a japán GT bajnokságban szánt, de hamarosan polgári változatban is készülő Toyota Supra, míg a csúcsot az Aston Martin Valkyre AMR Pro jelenti.

Seat Ibiza Cupra e-Racer
Toyota Supra GT