Fokozódó lendület


A forrónyár ellenére sem csökken az autóvásárlási kedv. Ezt bizonyítja az is, hogy júliusban tovább nőtt az új autók iránti kereslet. Az előzetes adatok szerint, év végére lényegesen a tervezett darabszám fölött lehet a forgalomba helyezett új autók száma.

Ha összehasonlítjuk az év első hét hónapjának eredményeit, azt tapasztaljuk, hogy az eddig eladott 12043 darab személygépkocsi 29 százalékkal több a korábbi évek hasonló időszakánál.  Az MGE szerint a nem várt lendület, a magánvásárlók visszatérésének köszönhető. Figyelemre méltó, hogy az előző évekhez képest negyven százalékkal nőtt a családi vásárlások száma, amely nagyrészt az alacsony betéti kamatoknak is tulajdonítható. A számok azt mutatják, hogy a vártnál sokkal lendületesebben fejlődik az új és a használtautó piac is.


Változatlanul népszerűek az elektromos meghajtású járművek, amit az is bizonyít, hogy július végéig 679 darab környezetkímélő elektromos autó talált gazdára. A hagyományos üzemanyaggal működő gépjárművek között, változatlanul a Suzuki áll az élen 12853 eladott modellel, piaci részesedése 13,49 százalék. Mögötte továbbra is jól tartja magát a Ford – 11049 –, a Škoda- 7494 -, az Opel – 7430 – és a Volkswagen, amelyből 7241 darab talált gazdára. Ha összehasonlítjuk a jelenlegit az egy évvel ezelőtti rangsorral, azt tapasztaljuk, hogy a Suzuki alaposan belehúzott, hiszen akkor a Ford állt az élen, mögötte Suzuki, Opel, illetve a Škoda volt a sorrend.

Örömteli, hogy nemcsak a személygépkocsi piac élénk, hanem a kishaszonjárművek iránt is megnőtt az érdeklődés, hiszen az év első hét hónapjában 21,6 százalékkal több szállítóautót adtak el, mint egy évvel korábban. Sajnos továbbra is gyengélkedik a motorkerékpár piac, amit bizonyít, hogy júliusban mindössze 312 kétkerekű járművet vásároltak. Az érintettek úgy vélik, hogy javítana a helyzeten a robogóazonosítás bevezetése, illetve a robogókhoz szükséges B kategóriás jogosítvány megszerzésének könnyítése.

Bár az évzárásig még közel öt hónap van hátra, a jelenlegi eredmények bíztatóak, nem elképzelhetetlen, hogy a 2008-as válság utáni legjobb évet, vagyis eladási számot hozza ez az esztendő.