Fehér útravalók

Különleges erőpróba vár az Opel Dakar Team párosára. Ugyanis Szalay Balázs és Bunkoczi László szeptemberben Türkmenisztánban áll rajthoz, az ország első nemzetközi tereprali-versenyén.

Új, eddig ismeretlen sivatag meghódítására készül a tapasztalt kettős, akik  eddig 34 országban bizonyították felkészültségüket, gyorsaságukat. Szeptember 11. és 15 között egy újabb helyszín kerül fel a képzeletbeli sporttérképükre, hiszen a Kara-kun sivatag dűnéi várják a kiváló autósokat. A helyszín érdekessége, hogy Türkmenisztánban egy év alatt látogat annyi turista, mint Budapestre egy hét alatt. Az is megadja az esemény rangját, hogy ez lesz az első tereprali verseny, azon a vidéken.  Persze ettől még figyelemre méltó társaság találkozik majd a rajtnál, és számos erőpróba,  érdekesség vár a mezőnyre.  Például az is, hogy Türkmenisztánban csak fehér autók vannak – mert ez az elnök kedvenc színe -, az országban egyetlen kórház működik, betiltották a hippokratészi esküt, valamint az internetet is.

Bunkoczi László, Németh Ottó csapatfőnök, és Szalay Balázs az esélyekről társalog…

„Egyelőre fogalmunk sincs róla, hova megyünk, de kevés olyan helyet lehetne mondani, ahova ne mennék el” – mondta a navigátor Bunkoczi László.
Szalay úgy fogalmazott, számukra garanciát jelent, hogy az eseményt a kétszeres Dakar-rali-győztes francia Jean-Louis Schlesser szervezi, aki évek óta sikeresen rendezi meg az Africa Race-t. Hozzátette, alaposan utánanéztek az ázsiai országnak, amelynek nyolcvan százaléka sivatag. Elmondása szerint a türkmén rali az állam támogatását is élvezi, már csak azért is, mert a viadal fővédnöke Gurbanguly Berdimuhamedow elnök,  akinek szenvedélye az autóversenyzés.
„Nagy kihívást jelent ez a verseny, hiszen még sohasem jártunk Türkmenisztánban. Ez lesz a 35. ország, ahol rajthoz állunk. A helyszín ideális a sivatagi kalandra, és ez olyan kihívás, amelyről nem maradhatunk le. Az autót a Dakar után újjáépítettük, mondhatom, nagyon jó formában van az Opel Crossland X. S erre szükség is lesz, mert a hírek szerint a Mini és a Toyota-csapat is készül Türkmenisztánba.” – összegzett Szalay Balázs.
Komolyan veszik az újabb megmérettetést, már elkezdték a felkészülést a szeptemberi erőpróbára, és 1500 kilométert teszteltek az autójukkal. Szalayék nemcsak a jó szereplésben bíznak, hanem arra is számítanak, hogy egy olyan országot, kultúrát ismerhetnek meg, amely nem sokaknak adatik meg.