Ezüstös Akropolisz

Szenzációs magyar sikerrel zárult a rali Európa-bajnokság görögországi futama.

A négyszeres magyar bajnok Herczig Norbert és navigátora Ferencz Ramón  gyorsasági szakaszt nyerve, másodikként végeztek az Akropolisz ralin.

A kitűnő pilóta még az idény kezdete előtt azt mondta, ezt az évet a tapasztalatszerzésre szánják, hogy megismerjék a külföldi pályákat, az ellenfeleket, és jövőre szeretnének dobogós helyen végezni. Herczigék a márciusi nyitányon hatodikként végeztek az Azori-szigeteken, majd egy defekt ellenére 11. lettek május elején a Kanári-szigeteken, most pedig már meg van az első dobogós helyezés. A MOL Racing Team színeiben versenyző páros hosszú évtizedek óta az első magyar kettős, amely teljes szezont teljesít az ERC legmagasabb kategóriájában.

A verseny előtt bíztató jel volt, hogy ezen a futamon debütált a MOL új, Hi5 elnevezésű, kifejezetten az R5-ös versenyautókra fejlesztett üzemanyaga. Már az első versenynap is kiválóan sikerült a Herczigéknek, hiszen jól szerepeltek az első három gyorsaságin. Megfontoltan, okosan és jól versenyeztek, a közismerten nehéz terepen. A futam rászolgál a hírnevére, brutális körülményekkel kell megküzdeniük a versenyzőknek, a meleg és a köves, poros pályák megviselték az autókat és az abroncsokat egyaránt. A bíztató szombati szereplés után továbbra is higgadtan, de elszántan száguldott a magyar páros, ennek is köszönhető, hogy a hetedik gyorsaság szakaszon ők voltak a leggyorsabbak. Továbbra is tartották a jó tempót, és ez azt jelentette, hogy összetettben feljöttek a második helyre.

– Nagyon, nagyon jó érzés – mondta nem sokkal a verseny után Herczig Norbert. – A rajt előtt álmodni sem mertem volna arról, hogy ilyen eredményt érünk el. Szerencsére a z útvonal épp olyan volt, amilyennek gondoltam. Se könnyebb, se nehezebb.  Bizonyos szakaszok hasonlítottak a magyar pályákéra, és ez valamelyest megnyugtatott. Végig kiegyensúlyozottan mentünk, csak utolsó napon hibáztunk egy kicsit, de ez már nem befolyásolta összetett helyezésünket. Örülünk a jó szereplésnek, de tudjuk, a neheze még hátra van. Nem ünnepelni kell, hanem menni tovább a megkezdett úton, és majd az idény végén szeretnénk elégedettek és boldogok lenni. Ez a verseny egy szép emlék marad, amit fantasztikus volt megélni.

Az Akropolisz-rali végeredménye:

1. Bruno Magalhaes, Hugo Magalhaes (portugál, Skoda Fabia R5), 2. Herczig Norbert, Ferencz Ramón (Skoda Fabia R5), 3. Hubert Ptaszek, Maciej Szczepaniak (lengyel, Skoda Fabia R5)

A z ERC következő futama június 15-17-én Cipruson lesz, majd Olaszországban, Csehországban, Lengyelországban és Lettországban versenyez a mezőny.