Elektromos jövőkép…

Eddigi legeredményesebb januárját tudhatja maga mögött a Volkswagen konszern. A VW AG  az elmúlt hónapban 989 700 autót értékesített világszerte, 10,1 százalékkal jobbak az év eleji eredményei a korábbiaknál. Jól teljesített a hazai piacon is a VW.

A biztos és sikeres jelen mellett már a jövőre is gondolnak a magyarországi Volkswagen csoport irányítói. A tervek szerint a következő két évben jelentős fejlesztésekre lesz szükség a márkakereskedéseknél, hogy felkészüljenek a 2020-ban érkező új technológiákra. Ugyanis a wolfsburgi székhelyű német cég a következő időszakban a zéró szennyezőanyag-kibocsátású autók felé fordul, 20 milliárd eurót fordít az elektromos meghajtású, illetve önvezető járművek és az ehhez szükséges infrastruktúra fejlesztésébe. A tervek szerint 2020-ban érkezik meg Európa útjaira a VW ID modellcsaládja, amelynek tagjai már az új filozófiájú, valódi elektromos platformrendszerre tervezett járművek lesznek, nem pedig benzines platformon készült, elektromossá alakított autók. A célok közt szerepel az is, hogy 2025-re  az évi 12-15 milliós értékesítés egynegyedét az elektromosautó-eladások tegyék ki.

„Magyarországon 30 Volkswagen márkakereskedés működik, hét szalonban lehet elektromos járművet venni, és 14 szerviz alkalmas ezek javítására – mondja Dalnoki Balázs a Porsche Hungaria Volkswagen márkaigazgatója. – Legalább  30-100 millió forintos fejlesztés szükséges  a márkakereskedéseknek ahhoz, hogy a konszern által meghatározott követelményeknek megfelelően alkalmassá váljanak az új technológiájú járművek értékesítésére és fogadására. Az infrastruktúra kiépítését, a szerelők és értékesítők képzését 2020 áprilisáig kell elvégezniük. Ennek érdekében még az idén új oktatóközpont épül a PH budapesti Fáy utcai telephelyén, amely már alkalmas lesz az új technológiák oktatására is.”

A márkaigazgató véleménye szerint  az elektromos és egyéb környezetbarát technológiájú járművek ára két-három éven belül annyira közel kerülhet a hagyományos technológiájúakéhoz, hogy valódi választás elé állíthatják a vevőket. Persze ehhez az kell, hogy rövid időn belül javuljon az elektromos járművek hatótávolsága, és gyorsuljon  töltési sebesség. Tavaly az elektromos autók magyarországi értékesítése megháromszorozódott, 749 tiszta elektromos hajtású új autó került forgalomba. Emelkedett a plug-in hibrid autók eladása is, ez alapján  az elektromos járművek piaca az idén megduplázódhat. Ebben nagy szerepe lehet az autómegosztó szolgáltatóknak, amelyek jelentősen támaszkodnak egyebek között a Volkswagen Up! elektromos változatára, amelyből tavaly 240 darabot adott el a VW.

„A villanyautók ára, hamarosan versenyképes lesz hagyományos társaikkal” – jósolja a Dalnoki Balázs, és ez alapján  az e-Golf,, az e-Up, a Golf GTE, és a Passat GTE népszerűsége tovább növekedhet és hozzájárulhat a VW jó eredményeih…