Bolondos április…

Váratlanul meglódult a hazai autópiac, és az előző év azonos időszakához képest lényegesen több személygépkocsit helyeztek forgalomba áprilisban. Tartós-e ez a növekedés, vagy csak hirtelen fellángolásról van-e szó…?

Akárhogy is nézzük, az idei első négy hónapban 32,2 százalék volt a növekedés, ami mindenképpen örömteli és figyelemre méltó. Az MGE az előrejelzést meghaladó növekedést a magánvásárlók visszatérésével magyarázza, arányuk meghaladja a 40 százalékot. A jelek szerint az alacsony betéti kamat és a kifutóban lévő devizahitelek lezárása ösztönzi az autóvásárlókat. Az eddigiek azt mutatják, hogy a belföldi autópark egyre nagyobb mértékben cserélődik, fiatalodik. Az MGE továbbra is új szabályokat sürget a korszerűtlen, környezetszennyező járművek behozatalának korlátozásáért. Ugyanakkor örömteli, hogy a tisztán elektromos hajtású gépkocsik forgalomba helyezése jelentősen, bár változatlanul kis mennyiség mellett, de növekszik. Áprilistól 114 új árammal hajtott jármű közlekedik és az MGE továbbra is arra számít, hogy idén 2000-2500 elektromos autó talált majd gazdára.

A kishaszon-jármű piac visszaesése megállt, ebből a típusból 17,8 százalékkal többet értékesítettek az előző év azonos időszakához képest. A nagyhaszon-járműveknél folytatódik a növekedése, a január-márciusi időszakban 48 százalék volt a bővülés. Továbbra is gyenge a motor kerékpár piac, a 42 százalékos emelkedés is mindössze 409 forgalomba helyezést jelent.

A személygépkocsik piacát vezető Suzuki 2166 új autóval 17,97 százalékos piaci részesedést ért el áprilisban. Tíz százalékot meghaladó részesedést csak a Ford tudott felmutatni 1228 autó eladásával. Az első négy hónap rangsorát is a Suzuki vezeti, 7042 eladott gépkocsival 16,13 százalékos részesedéssel. A havi és az idei eladási rangsorban is a Skoda, az Opel és a Toyota, valamint a Volkswagen következik a Ford után 5 és 10 százalék közötti piaci részesedéssel. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a piac jelentősen meghaladja a tavalyi értékeket és alapján minden bizonnyal teljesíthető az MGE 125 ezres éves eladási előrejelzése. Ennek egyik hatása lehet, hogy tovább erősödik az idősödő autók lecserélése is, amely a hazai autópark fiatalítását is eredményezheti. Áprilisig 31 609 darab új autót értékesítettek, amely nemcsak a régmúltat idézi, hanem bíztató is. Rég volt, szép volt…