Ásott Crossland-X

Már túl vannak a negyedik napon is Szalay Balázsék az első Türkmén ralin, és eddig jól tartják magukat, az erős mezőnyben.  Több jó helyezés után továbbra is az előkelő hatodik helyen várják a következő etapokat.

Az első három futamon, aránylag könnyedén haladt a magyar páros, csütörtökön viszont már elő kellett venni a lapátokat is a sivatagban. A sok nehéz próbát megélt duó azonban nem esett kétségbe, amikor csak fél óra ásás után folytathatták a versenyt. Így is – a körülményekhez képest – a 12. helyen értek célba, ám ami ennél is örömtelibb, az összetettben továbbra is tartják hatodik helyüket.

De nézzük, mi történt csütörtökön!

Fura egy nap volt. A toppilóták is megszenvedtek vele, technikai gondok, borulások tarkították – ehhez képest az, hogy az Opel Dakar Team magyar párosa fél órát ásott egy faluban, elenyésző megpróbáltatás.  Ez a szakasz próbára tette a navigátorok tudását is, volt egy-két trükkös hely, ahol még a legjobbak is elbizonytalanodtak egy kicsit, de az Opel Crossland X-szel autózó magyar kettős  jól megoldotta a feladatot.

Ha az első nagyon nehéz és a második viszonylag sima sivatagi napot nézzük, akkor ez a csütörtöki valahol a kettő között helyezkedett el nehézség szempontjából – mondta Szalay Balázs. –  Mi saját magunknak nehezítettük meg, amikor az egyik falu melletti ötvenes sebességkorlátozásnál elakadtunk a mély homokban. Normál esetben három perc lett volna kiásni az autót, de az emelő nyomógombja nem működött, így elő kellett venni a lapátokat. Évek óta nem ástam már így, hogy az összes homokot lapáttal kellett kiszedni az autó alól. Harminc percet veszítettünk, közben többen megelőztek, úgyhogy utána nem győztük üldözni őket. Ami azért sem volt könnyű, mert előfordult, hogy húsz kilométert mentünk második sebességi fokozatban. Így sem panaszkodom, az ellenfeleknek sokkal több gondjuk volt” – összegzett Szalay Balázs.

TÜRKMÉN DESERT RACE

  1. nap, össztáv: 256 km, ebbõl szelektív szakasz: 236.64 km).

Autósok: 1. Nani Roma, Alex Haro (spanyol, Mini John Cooper), 2. Zapletal, Sykora (cseh, Hummer) , Krotov, Ciro (orosz, BMW), …12. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Crossland X)

A verseny állása

Autósok: 1. Nani Roma, Alex Haro, 2. Zapletal, Sykora, 3. Annamammedov, Akmiradov (türkmén, Mini John Cooper), …6. Szalay Balázs, Bunkoczi László

 

A türkmén rali negyedik napján a verseny leghosszabb távját teljesíti a mezőny, a mért szakasz 245.28 kilométer, az össztáv pedig 410.61 km a Gamislija felé vezető úton.