Aranyos fiúk…

Fantasztikus teljesítménnyel aranyérmet nyert a phjongcshangi játékokon a rövidpályás gyorskorcsolyázó férfi váltó. Ez minden idők legfényesebben csillogó magyar medálja, a téli olimpiák történetében…

Győzelmi mámor…

Amikor 38 évvel ezelőtt az 1980-as, Lake Placid-i játékokon. ezüstérmet nyert a Regőczy Krisztina-Sallay András jégtánc kettős, nemcsak az tűnt reménytelennek, hogy valaha valaki felülmúlhatja őket, hanem az is, hogy nyerünk-e még valaha érmet a téli játékokon. Aztán ahogy teltmúlt az idő szép csendben felcseperedett egy generáció a rövidpályás szakágban és a férfiak, nők egyaránt kiemelkedő eredményeket produkáltak. Most sajnálható igazán, hogy síelő Miklósi Edit sérülés miatt lemaradt a megmérettetésről, mert a versenyeket nézve, ő sem lett volna esélytelen. Vissza térve a rövidpályás korisokhoz, ennek a társaságnak van tartása, és az egész eddigi szereplésük azt sugallta, hogy lehet rájuk számítani, és a döntő pillanatban sem rogynak össze a nagy feladattól. A magyar gyorskorcsolyázók utolsó olimpiai esélyüket megragadva tovább folytatták nagyszerű sorozatukat, ugyanis három éve minden világversenyről éremmel tértek haza, az elmúlt három világbajnokságon összesen kilenc medált gyűjtöttek és mindegyiken legalább kettőt.A fináléban Liu Shaoang az élre rajtolt a dél-koreaiakat megelőzve, de az első váltásnál a hazaiak visszavették a vezetést, kisvártatva pedig a kínaiak is a magyarok elé kerültek. Alig tíz kör volt hátra, amikor ismét megélénkült a verseny, Kína megszerezte a vezető helyet, de Kanada szinte rögtön visszavette azt. Ekkor a magyar kvartett csak utazott, várta az alkalmat, amikor meglepheti riválisait. Ez a pillanat az utolsó két váltásnál jött el. Előbb Liu Shaoang parádés kigyorsítással megelőzte kanadai riválisát, majd a váltás után bátyja, Liu Shaolin Sándor kínai ellenfelét lehagyva élre állt. Innentől pedig már nem engedte ki a kezéből az aranyérmet, hatalmas üdvrivalgással haladt át a célvonalon elsőként. A váltó olimpiai rekorddal győzött.
A Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású négyes megszerezte Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét a rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres férfi váltóversenyében. A 177. magyar olimpiai aranyérem azért is történelmi, mert a korábbiak mind a nyári játékokon születtek.

 

Együtt örül a magyar csapat…

Rövidpályás gyorskorcsolya:
férfi 500 m: 1. Vu Ta-csing (Kína)
női 1000 m: 1. Suzanne Schulting (Hollandia)
5000 m váltó: 1. MAGYARORSZÁG (BURJÁN CSABA, KNOCH VIKTOR, LIU SHAOANG, LIU SHAOLIN SÁNDOR)

Fotók: MTI