A türelem győzelmet terem

Hősök vagy őrültek?  Kitudja?  Minden esetre, aki végig ment az idei, 40. Dakar emberpróbáló viszontagságain, és túl van az olykor gyötrő, kínzó 9000 kilométeres sivatagi kalandon, minden elismerést megérdemel…

 

Szalayékat cserbenhagyta a technika…

Csak úgy, mint eddig, ezúttal is lehetetlen volt tippelni, kié lesz a végső győzelem. Bármennyire is szurkoltunk a Szalay-Bunkoczi párosnak, ezúttal balszerencsések voltak. Sorozatos műszaki hiba miatt alig négy nap adatott nekik a Dakar rejtelmes szépségéből, és fel kellett adniuk a versenyt. Ám ahogy őket ismerjük, jövőre ismét ott lesznek a rajtnál és mindent megtesznek a jó szereplésért. „Nagyon sok kérdést vetnek fel bennem a történtek, hogy miért estünk ki ilyen hamar, de még így, jó néhány nap távlatából sincs lelkifurdalásom amiatt, hogy feladtuk. Mert nem adtuk könnyen a bőrünket. Egy egész éjszakányi szerelés után nekivágtunk a következõ szakasznak, úgy, hogy mindössze tíz percet töltöttünk a táborban, még csak meg sem reggeliztünk, már indultunk is tovább. A dünék között megint tönkrement az önindítónk. A legutolsónak jövõ kamion rántott be minket, ha ott nem fordulunk vissza, hanem folytatjuk, senki sem lett volna, aki segíthet. Most is azt mondom, jó döntés volt onnan kijönni, mert a szervizkamionunk meg sem tudta volna közelíteni a helyet, és ahhoz nem vagyunk elég gazdag csapat, hogy csak úgy otthagyjuk az autót a sivatagban.”

A Peugeot 3008 Maxi jól bírta az úttalan utakat is…

A közel kéthetes erőpróba alatt állandóan változott az élen a sorrend, de az utolsó etap után a Peugeot tapasztalt párosa Carlos Sainz és navigátora Lucas Cruz állhatott a dobogó legfelső fokára, akik kiválóan teljesítettek a Peugeot 3008 DKR Maxi-val. Sainz immár másodszor ünnepelhetett Dakar győzelmet. Fél távnál, amikor még minden jel arra utalt, hogy Stéphane Peterhansel uralja majd a versenyt, ő azt mondta, türelmesnek kell lennie, mert jobban kedveli, ha előtte út van. És ahogy mondják, megérte, mert a türelem, győzelmet termett, hibátlan autózással bizonyította kivételes tudását.

Boldog Peugeotos csapat…

Az előző három Dakaron szerencsétlenül járt duót most jócskán kárpótolta a sors korábbi kudarcaiért. A két spanyol versenyző mindvégig kitűnően gazdálkodott erejével, tudásával és a Peugeot 3008 DKR Maxi volánjánál a siker érdekében tökéletesen összehangolta a gyorsaság és a megbízhatóság szempontjait.

„Nagyon boldog vagyok! Négy éve csatlakoztunk a Peugeot-hoz, s bár a csapat azóta nyert két Dakart, szerintem mi ezt most nagyon megérdemeltük, mert rengeteg energiát fektettünk ebbe az autóba – nyilatkozta Sainz, akinek két ralivilágbajnoki címe mellé most már két Dakar-győzelme is van. – Voltunk fent és lent, de mindig a legjobbra törekedtünk. Különösen ezen a versenyen, ami elképesztően nehéz volt. Az elejét kicsit lazábbra akartam venni, de a csapat azt mondta: padlógáz! Így tettem, de eljött az idő, amikor már arra volt szükség, hogy ne hibázzunk…”

Így örűlt Sainz és Cruz a célban…

A Peugeot Total csapat idei győzelme tovább gazdagítja a francia gyár már eddig is szép eredménylistáját. Ezúttal ugyanis a hetedik diadalukat aratták ezen a megmérettetésen, amelyen összesen nyolcszor álltak rajthoz.