Villámos villamosautó – Opel Corsa-e

Amit régóta vártak az Opel rajongók, most elérhető közelségbe került. A Corsa hatodik generációs, elektromos változata minden bizonnyal hasonlóan sikeres és népszerű lesz, mint benzines, és dízel társai. Az előjelek bíztatóak, így rövidesen megjelenik az utakon a Corsa-e, vagyis a „villámos-villamos” népautó!

A hagyományos Corsa nem véletlenül lett az Opel legnépszerűbb modellje. Az 1982-es premierje óta valódi bestseller, hiszen az elmúlt 37 évben több mint 13,6 millió darab hagyta el a gyárkaput. Emberek sokaságát mobilizálta, most pedig megtartva vonzerejét az emissziómentes autózásba kínál belépést.

Az Opel 120 éve gyárt autót, és azóta megalkuvás nélkül mindig széles vevőkörnek kínált csúcstechnikát. Az új Corsa-e is az elektromobilitás legjavát adja. A 330 kilométeres hatótávjával tökéletesen alkalmas mindennapi használatra az ötajtós jármű. Kedvező, hogy az 50 kilowattórás akkumulátorát gyorstöltővel 30 perc alatt lehet 80 százalékossá tenni. Meggyőző az akkura adott nyolcéves garancia is. Megkönnyíti a vezető útvonaltervét, hogy az MyOpelApp alkalmazással bárhonnan ellenőrizhető a feltöltöttség, így a pilóta optimalizálhatja a töltés idejét és költségét is.

A vezető jelentős mértékben befolyásolhatja a fogyasztást amikor három menetmód – normál, Eco és a sport – közül választ. Az utóbbi – a hatótáv mérsékelt csökkenésével – megváltoztatja az autó reakcióit, és fokozza a menetdinamikát, az Eco üzemmódban pedig takarékosan falja a kilométereket és, komfortcsökkenés nélkül jelentősen nő a megtehető út. A Corsa-e különleges vezetési élménnyel ötvözi az emissziómentes utazást. Teljesítménye 136 lóerő, nyomatéka 260 newtonméter. Gyorsulása ugrós, élénk, nulláról 50 km/órára mindössze 2,8 másodperc alatt sprintel, a 100-as tempó eléréséhez is csak 8,1 másodperc szükséges

Ám nem csupán a menettulajdonsága dinamikus az elektromos Corsának, hanem a megjelenése is. A 4,06 méter hosszú ötüléses kocsi utastere áttekinthető és praktikus. Kupészerű tetővonala 48 milliméterrel alacsonyabb a típuselődénél – a fejmagasság csökkenése nélkül. A vezetőülés 28 milliméterrel került lejjebb. A digitális műszerfal és a modern, hangulatos enteriőr is hozzájárul komfortos autózáshoz.

A Corsa-e tucatnyi vezetést segítő és biztonsági asszisztensrendszerrel gondoskodik a komfortos utazásról. Először kínál kiskocsihoz adaptív, vakításmentes IntelliLux LED mátrix világítást az Opel. Újdonság a holttér-figyelő, a távközradar és a szenzorvezérlésű oldalvédelem, valamint a beparkolást segítő rendszer. A hétcolos, színes érintőképernyős Multimedia Navi és a tízcolos Multimedia Navi Pro csúcskészülék elérhetővé teszi az új Opel Connect telematikai szolgáltatást. Még megnyugtatóbbá teszi az utazást a valós idejű útinformációkat felhasználó élő navigálás és a közvetlen kapcsolat az autómentővel, illetve a mentőkkel.

Az új Opel Corsa-e kiszállítása 2020. tavaszán kezdődik, de már most megrendelhető a Grandland X konnektoros hibrid változatával együtt. Jövőre további két teljesen elektromos hajtású Opel csatlakozik hozzájuk, a Mokka X utóda és a Vivaro.