Magasabb feszültségen – Tesla Model Y

Sem műszakilag sem formatervezésben nem mutat újat a Model Y, de kialakítása révén egy világszerte divatos kategóriát villanyozhat fel. A meglehetősen visszafogott bemutatóval egyidőben megnyílt az út az előrendelések előtt is, azonban a gyártás csak jövő szeptemberben indul, heti 2000 darabos mennyiséggel.

A Tesla második tömegmodellje alapvetően a Model 3 magasított változata, alkatrészeik 75 százaléka azonos. Egy kompakt crossover, amely stílusában egyaránt illik az amerikai és a globális ízléshez is. Karosszériája már-már unalomba hajlóan igazodik a márka harmonikus, de teljesen semleges formanyelvéhez. Az akár hétszemélyes utastér fűthető ülései 12 irányban állíthatók, a három hátsó egymástól függetlenül mozgatható. A végtelenül lecsupaszított műszerfal közepére 15 colos érintőképernyő került. Az emelt tetővonal révén nagyobb a fejtér, jobb a kilátás, az első és a hátsó (támladöntéssel bővített) raktér mérete 1,9 köbméter.


Egyelőre négyféle kivitelt terveznek, melyek képességei a Model 3-hoz hasonlóan próbálnak igazodni a főbb vásárlói elvárásokhoz. A különbségeket leginkább az akkuk nagysága, az elektronika hangolása, valamint a motorok száma jelenti. A hátsókerekes Standard Range alapmodell 370 km-es hatótávval, 193 km/h végsebességgel és 6 mp alatti 100-as gyorsulással érkezik, ára 39 ezer dollár. A Long Range már 480 km-t tud, 210 km/h végsebességgel és 5,5-ös gyorsulással, 47 ezres árcédulával. Az 51 ezer dolláros Dual Motor AWD verzió már elöl is hajt, így hatótávja 450 km-re csökkent, viszont végsebessége 217 km/h-ra, gyorsulása 4,8 mp-re javult. A csúcsot jelentő, 60 ezres Performance kivitel hatótávolsága szintén 450 km, amihez már 241 km/h maximális sebesség és 3,5 mp-es sprint tartozik. Kerekei felszereltségtől függően 18-20 col közöttiek.

A forgalmazás 2020 őszén, a drágább változatokkal indul, míg az alapmodellt csak fél évvel későbbn vezetik be. Előrendeléseket már most, 2500 dollár ellenében felvesznek. Az árak nagyjából 10%-kal vannak a Model 3 fölött, a két plusz ülés felára 3000 dollár.