Technológiai partnerségre lép a Toyota és a Suzuki

Hónapokkal a Volkswagennel kötött és négy év alatt megromlott együttműködés felszámolása után új partner talált a Suzuki. Okulva a németekkel megtapasztalt alapvetően eltérő vállalatirányítási szemlélet és a meggondolatlan részvénycsere kötöttsége miatt a Toyotával kötött együttműködés pusztán műszaki jellegű. A mindkét fél számára hasznos megállapodás környezetkímélő, biztonsági és információs technológiák megosztására és közös fejlesztésére terjed ki, így az erőforrások egyesítésével jelentősen csökkenhet a kutatás-fejlesztésre fordított költség és időtartam. Emellett közös szabványok kialakítása is cél, amivel nagyobb erővel lehet érvényesülni a világpiacon.

A Suzuki a kisautók gazdaságos gyártásában, míg a Toyota a kutatás-fejlesztésben és a nagyobb modelleknél bír tapasztalattal. Ennek eredményeképp a Suzuki autóiban is megjelenhetnek a Toyota hibrid hajtásláncai, felgyorsul az aktív biztonsági berendezések, valamint az önvezetésre képes irányítási rendszerek fejlesztése és elterjesztése. Ez elsősorban a Suzuki számára előnyös, mert önállósága megőrzése mellett, szinte egyenrangú partnerként kap friss műszaki megoldásokat és nem kell licencvásárlása vagy bizonytalan eredményű kutatásokra költeni bevételeinek jelentős hányadát.

Az szerződés mértéktartó jellegét mutatja, hogy nincs szó irányítási vagy gazdasági közeledésről, a vállaltok függetlensége megmarad. Az együttműködés nem kizárólagos, a Suzuki és a Toyota továbbra is nyitott hasonló együttműködések kötésére más gyártókkal. Noha a szigetországban változatlanul egymás konkurenciájaként működnek, más piacokon alig kerülnek valódi versenyhelyzetbe. A Suzuki elsősorban Indiában, míg a nemrég Toyota érdekeltségébe került Daihatsu a délkelet-ázsiai országokban erős.

Az együttműködéssel tovább erősödnek a Toyota pozíciói, hiszen a Mazdával hasonlóan távolságtartó, míg a Subaruval jóval szorosabb együttműködést kötöttek. Ez különösen fontos fejlemény a Mitsubishi Renault-Nissan fennhatóság alá kerülésének fényében. Részben ennek okán folyamatos a párbeszéd a hatóságokkal, hogy megfeleljenek a japán versenyjogi törvényeknek.