Hondára nyomtattak teritőautót a japánok

A japán ipar legújabb műszaki fejlesztéseinek átfogó bemutatására rendezett CEATEC alkalmára időzítette részben 3D nyomtatott városi áruszállítóját a Kabuku. Az igen apró (2495×1280×1545 mm) és mindössze 600 kilós Micro Commuter szerkezetét az egyszemélyes Honda MC-β adta. A könnyű és erős csővázas szerkezet rakterét és külső borítását adó egyedi tervezésű elemek a szigetországban eddig nyomtatott legnagyobbak közé tartoznak.

kabuku_honda_3d_mcv_2

Érdekessége nem is ebben, hanem a nyílt forráskódi változtatható platformban rejlik, amivel a megrendelő a legkisebb részleteiben is egyedi kialakítású terméket kaphat. Ezzel újjáéledhet a nagyjából fél évszázada letűnt egyedi karosszériaépítés, de a megkapó szépségű luxusautók fémruhája helyett most a másként kivitelezhetetlen formai bonyolultságú, reklám vagy egyedi funkciójú műanyag elemek megalkotása a cél. Ennek természetesen feltétele a modulszerű, a mai autóknál kevésbé integrált felépítés.

kabuku_honda_3d_mcv_3

Mozgatásáról a Honda kis sebességre és kis távolságok megtételére optimalizált Micro EV hajtáslánca gondoskodik. A hálózattól függően 3 vagy 7 óra alatt feltölthető akkuk energiájával a 11 kW-os villanymotorral szerelt autó 50 km-t tehet meg, csúcssebessége 70 km/h. A Kabuku járművéből kisebb sorozat készül a Toshimaya sütöde részére, hogy a nagyvárosi forgatagban gyorsabban, csendesebben és füstmentesen érjenek célba a raktérajtón is visszaköszönő madárformájú sütemények és egyéb pékáruk.

kabuku_honda_3d_mcv_4