Pénztárcabarát lett az új Ford Ka+

Másodjára gondolja újra legkisebb autójának koncepcióját a Ford, a hangsúly ezúttal az egyszerűségen és az olcsóságon van. A márka globális kisautó padlólemezére emelt, a feltörekvő piacokon már két éve kapható új Ka tengelytávja (2491 mm) és karosszériája (3886×1695×1525 mm) a lemezrokon Fiestához hasonló méretű, bár valamivel rövidebb és magasabb annál.

2016-10-07_ford_ka_plus_g

Az eredetileg a dél-amerikai és ázsiai árérzékeny piacokra tervezett autó menetkultúráját az európai ízléshez igazították. A felerészben nagy szilárdságú acélból készült karosszéria szabad magasság 10 mm-t csökkent, változott az első segédkeret, a stabilizátor másfélszer merevebb, más a futómű hangolása, a sebességérzékeny villanyszervós kormánymű a végpontok között csak 2,6-szor fordul, a menetzajokat pedig extra hangszigetelés és jobb tartóbakok mérséklik.

2016-10-07_ford_ka_plus_f

Ötüléses utasterét a kategória egyik legnagyobbjának ígérik, ahol a két méteres vezető és a mögötte ülő ugyanakkora utasa is kényelmesen elfér. A 270 literes raktér az 60/40 arányban osztott támlák döntésével növelhető. Az utastérbe 21 rátolórekesz jutott, az első ajtók két flakont is elnyelnek, a középkonzolé pedig kütyük töltésére is alkalmas.

2016-10-07_ford_ka_plus_h

Egyetlen motorja egy új 1.2 literes, négyhengeres, kettős független változó szelepvezérlésű Duratec benzines egység, melyhez ötfokozatú kézi váltó kapcsolódik. Fogyasztását fékenergia visszatöltéssel, kis ellenállású gumikkal is igyekeztek kordában tartani, így vegyes üzemben akár 5 literrel is beéri. A csupán 1055 kilós és majd fél tonnával terhelhető autó üresen 13,3 mp alatt gyorsul 100-ra, végsebessége 169 km/h.

2016-10-07_ford_ka_plus_i

Alapfelszereltsége valamivel többet hoz a kötelező minimumnál. A klíma mellett van hat légzsák, guminyomás figyelő, hangvezérlésű kommunikációs és szórakoztató rendszer, elöl motoros ablak és tükörállítás, elektronikus stabilitásvezérlés, visszagurulás-gátló, sebességhatároló. Extraként tempomat, első ülésfűtés, tolatóradar, hátsó villanyablak, fűthető külső tükrök, színezett üvegezés és 15-ös alufelnik is elérhetők.